İŞİN DETAYI DERGİSİ

Aylık iş ve ekonomi dergisi İŞİN DETAYI, başarılı iş kadınlarını kapağına taşıdı

Türk iş dünyasına başarılı kadın yöneticiler yön veriyor. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, AJK Tekstil Kurucu Ortağı Jülide Konukoğlu ve OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, elde ettikleri başarılarla iş dünyasının zirvesinde yer alıyor.

İŞ DÜNYASINA YÖN VEREN BAŞARILI KADINLAR

Aylık iş ve ekonomi dergisi İŞİN DETAYI, yaptıkları yatırımlarla başarıdan başarıya koşan başarılı iş kadınlarını Ağustos sayısının kapağına taşıdı. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, AJK Tekstil Kurucu Ortağı Jülide Konukoğlu ve OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, elde ettikleri başarılarla iş dünyasının zirvesine yükselmeyi başardılar.

OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, OPET olarak gerçekleştirdikleri pek çok sosyal sorumluluk projesinin çıkış noktasının gerçek hayatla örtüşmesi, gerçek ihtiyaçlara çözüm üretmesi ve başarıyla ilerlemesinin ana hedefleri olduğunu söyledi. Öztürk, “OPET’in ilk sosyal sorumluluk projesi Temiz Tuvalet Kampanyası idi. Bu kampanya ile hijyen anlayışı değişti ve geçmişte ülkemizde halka açık alanlarda tuvalet konusunda sıkıntı yaşanırken, bugün artık dünyada bu konuda örnek gösterilen ülkelerden biri olduk. Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde hazırladığımız Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar Projesi etkisi halka halka büyüyecek bir kurgu ile tasarlandı ve çok kapsamlı bir proje oldu. Projenin başarıya ulaşacağından hiçbir kuşkumuz yoktu, geride bıraktığımız uygulama süreci de bu düşüncemizi doğruluyor” dedi.

KALE GRUBU, BİR GÜNDE İKİ TEMEL BİRDEN ATTI

Kale Grubu, üç kuşaktır süregelen Seramik Bayramı geleneğini bir kez daha yatırımlarla taçlandırdı. 67. kuruluş yıldönümünün kutlandığı gün, Kale Grubu’nun Türkiye ve dünyada seramik sektöründeki konumunu güçlendirecek iki önemli yatırımın da temeli atıldı. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, törende yaptığı konuşmada, Kale Grubu’nun öncü ve girişimci bir DNA’ya sahip olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’de sanayi sektörünün gelişmesi ve dünyada rekabetçi konumunu koruyabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki bu zorlayıcı tabloya karşın geçen yıl yatırımlarımıza mola vermedik, toplam 75 milyon dolar yatırım yaptık. Türkiye, ancak sanayimiz büyürse istikrarlı bir şekilde büyüyüp gelişebilir. Kale Grubu da Türkiye’nin parlak geleceğine inanan topluluklardan biri olarak, bu süreçte sorumluluğunun bilincinde. Bunun için elimizi taşın altına koyduk, koyuyoruz” diye konuştu.

JÜLİDE KONUKOĞLU’DAN BAŞARILI MARKA

 Gaziantep'in unutulmaya yüz tutmuş bir değeri olan, ipeğin ve pamuğun elle dokunması sonucu üretilen geleneksel kutnu kumaşını yeniden hayata döndüren Kutnia markası, şu an dünyada 65 noktada ürünlerini satışa sunuyor. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak yolculuğuna başlayan Kutnia markası, kurucusu Jülide Konukoğlu'nun inisiyatifiyle kutnu kumaşını, dokuma tarzını değiştirmeden, zamana uygun bir hale getirerek ve geliştirerek hazırladığı koleksiyonlarla dünyaya tanıtıyor. Jülide Konukoğlu, işledikleri Kutnu kumaşı hakkında şu bilgileri verdi: “İlk olarak İpek Yolu kanalıyla, Anadolu’ya erişen ipek hammaddesinin pamuk ile harmanlanmasından oluşan bir kumaş türü olan Kutnu, 16. yüzyıldan itibaren Gaziantep’te geliştirilen ve bu yöreye has olan dokuma tekniklerinin kattığı değer ile 19. yüzyıl Osmanlı ve Avrupa saray modasının en aranılan, en değerli kumaşlarından biri haline gelir. El emeği ağırlıklı ve ustalık gerektiren dokuma süreci ve sanayileşen üretim gereçlerine uygun olmayan dar enli yapısı sebebiyle eski popülaritesini kaybeden ve 21. yüzyılda kaybolmaya yüz tutan Kutnu’nun imdadına yine Gaziantep yetişti. 2015’te yerel makamlarca başlatılan bir sosyokültürel koruma ve kazandırma projesi kapsamına alınan Kutnu kumaşı, 2017 yılında Jülide Konukoğlu’nun liderliğinde Gaziantep’te kurulan Kutnia markası bünyesinde eskisinden daha güçlü bir şekilde hayata döndü.”

SANKO HOLDİNG 120. YILINDA ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUYOR

İŞİN DETAYI, Ağustos sayısının sürmanşetinde ise SANKO Holding’in başarılarına yer verdi. Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarından birisi olan SANKO Holding, geçen yüzyılın başında Gaziantep’te başladığı yolculuğuna, bugün başta tekstil sektörü olmak üzere 11 farklı sektörde üretim gerçekleştirerek devam ediyor. SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, SANKO Holding’in 120. yılına erişmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Günümüzde en çok sürdürülebilirlik konuşuluyor. Şirketimiz, sürdürülebilirliğin en güzel örneği” dedi. Konukoğlu, “Üretim yolculuğumuz, geçen yüzyılın başında Gaziantep’te başlıyor. Büyük dedemiz rahmetli Sani Bey, 1904 yılında dokuma tezgâhıyla iş başı yapıyor. Yemen harbinde şehit düşen dedemizin tezgahlarını, nenemiz Hatice Hanım büyük zorluklar içinde çalıştırarak ailesinin geçimini sağlıyor. Dedem belli bir yaşa geldiğinde işleri nenemden devralıyor. Bu hikâyeyi çok fazla insan bilmez, ama bugünkü SANKO’nun temellerinde bir kadının emeği, göz nuru var. Zekeriye Dedem büyüdükten sonra 4 tezgahla işlerin başına geçiyor. Evlatlar büyüdükçe işletmelerin değişik kademelerinde görev alıyor, daha sonra ailenin büyümesine katkı sağlıyorlar. Babam büyük oğul olarak işe başladığında dedemin 70 çalışanı varmış. Babam sürekli kendini ve işini yenileyen biriydi. Askerlik sonrası dedemle ortaklığa devam ediyor ve 1943’te işleri tamamen üstleniyor. Biz de büyüdükten sonra babama katıldık. 5 kardeş ‘Birlikten kuvvet doğar’ diyerek hep birlikte çalışmayı tercih ettik” şeklinde konuştu. Adil Sani Konukoğlu, “Teknolojideki dönüşümümüz, Grubumuzun sürdürülebilirlik hedeflerini de büyük oranda destekliyor. Sürdürülebilirliği bir iş modeli olarak görüyoruz. Bütüncül bir yaklaşımla; çevre, sosyal, yönetişim alanlarının tümünde net pozitif bir etki oluşturmayı hedefliyoruz. Ekonomik katma değer kadar, ikinci yüzyılın da hedeflerine emin adımlarla ilerleyen, üretim yolculuğuna beşinci kuşakla birlikte başarıyla devam eden bir aile şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

SİNAN SAYGI’DAN ‘İLETİŞİM BİR SÜREÇTİR’ ADLI YENİ KİTAP

İŞİN DETAYI, Ağustos sayısında Gazeteci-Yazar Sinan Saygı’nın ‘İletişim Bir Süreçtir’ adlı yeni kitabı ile ilgili habere de sayfalarında yer verdi. Kitap, kuramsal perspektifte iletişim kavramını ayrıntısıyla ele alıyor. ‘İletişim Bir Süreçtir’ adlı kitap, Gece Kitaplığı Yayınevi tarafından basıldı. Kitapta kuramsal açıdan iletişim kavramı, iletişim sürecine temel yaklaşımlar, iletişim modelleri, iletişim sürecinin işlev ve unsurları, kitle iletişimi ve kamuoyu kavramının yanı sıra, kamuoyu araştırmaları ile medyada etik kurallar bütünsel bir anlatımla inceleniyor. Toplumsallaşmanın en temel unsurlarından birisini teşkil eden, bu yönüyle toplumsallaşma ve birlikte olma kavramlarını mahiyetinde barındıran ‘iletişim’ kavramının, Latince ‘communis’ kelimesinden türetilmiş ‘communication’ sözcüğünün karşılığı olarak hayat bulduğuna dikkat çeken Sinan Saygı, “İletişim kavramı temelde iki yönlü bir süreçtir. Bu süreç, en genel bir anlatımla, ‘iletinin aktarıcısı’, ‘iletilen ileti’ ve ‘iletiyi alan birey’ öğelerinden oluşmaktadır. İletişimin özünde tabii ki ‘insan’ vardır. Yani özünde insan faaliyetini anlatan bir süreç olan iletişim, insan hayatının odak noktasında yer almaktadır. İnsanoğlunun olduğu her ortamda iletişim kavramı olmazsa olmaz bir koşuldur. Kitabın alt yapısında iletişim kavramının, insanların hayatlarında çok önemli bir role sahip olması düşüncesi yer almaktadır. İnsan olmazsa iletişim, iletişim olmazsa insan da olmaz” diyor.