Türkiye’nin uzaya ilk defa insan gönderme projesi kapsamında Alper Gezeravcı, 18 Ocak Perşembe saat 01.11’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıkacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak olan Gezeravcı, orada 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.

Türkiye’nin Milli Uzay Programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021’de ilan edildi. Bu kapsamda Alper Gezeravcı, ilk Türk uzay yolcusu oldu. Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl savaş pilotluğu yapan 44 yaşındaki ilk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunacağı Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibinin 18 Ocak saat 01.11’de fırlatılması planlanıyor.

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak ve 13 farklı deney yapacak. Fırlatma törenini izlemek için İstanbul-Taksim ve Ankara-Kızılay gibi meydanlara planetaryumlar kuruldu.

Ax-3 mürettebatı, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak. Roket, SpaceX’in Dragon uzay aracını taşıyacak. Bu aracın içindeki Ax-3 mürettebatının 19 Ocak TSİ 13.15’te ISS’e kilitlenmesi hedefleniyor. NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden ISS’ye fırlatacak.

Gezeravcı, Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak. Astronotların eğitim süreci ABD’nin Texas eyaletinin Houston kentinde yürütüldü.

ROKETSAN’da sistem mühendisi olan 1992 doğumlu Tuva Cihangir Atasever de yedek uzay yolcusu olarak belirlendi. Gezeravcı’nın herhangi bir nedenden ötürü uzaya çıkamaması halinde yolculuğu Atasever gerçekleştirecek. Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, 36 bin kişinin arasından seçildi. Gezeravcı yanında Türk bayrağı, aile fotoğrafları ve Yörük kültürüne ait bazı objeler götürecek.

Rusya 'Haydutla müzakere yok' dedi Türkiye ilgili de açıklama yaptı Rusya 'Haydutla müzakere yok' dedi Türkiye ilgili de açıklama yaptı
Tuva Cihangir Atasever & Alper Gezeravcı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada Alper Gezeravcı’nın yapacağı deneylere ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

“TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından geliştirilen UYNA deneyiyle yüksek sıcaklıklara dayanıklı, yüksek mukavemetli alaşımların üretilmesi çalışması, KIBO modülünde bulunan ELF kullanılarak gerçekleştirilecek. Ergitme ve katılaşma prosesleri sırasında termofiziksel ve kristal büyümesi gibi özellikler üzerinde yer çekimsiz ortam etkileri araştırılacak. Bunun, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasında önemli katkısı olması hedefleniyor.