EKONOMİ

“ORTAKLIĞI HANS’LA DEĞİL, HASAN’LA YAPIN”

DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, “Girişimcilerimizle ortaklıklar kurarak, birlikte çalışmayı daha da artırmalıyız. Artık şartlar, bunu gerektiriyor. Türkiye’den Avrupa’ya yatırım yapacak kuruluşlarımız, artık ortaklığı Hans’la değil, Hasan’la yapsınlar. Çünkü Hasan, her iki ülkenin de yapısını çok iyi biliyor ve sonuca gidiyor” dedi. ÖZEL HABER: SİNAN SAYGI Avrupa ve…

DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, “Girişimcilerimizle ortaklıklar kurarak, birlikte çalışmayı daha da artırmalıyız. Artık şartlar, bunu gerektiriyor. Türkiye’den Avrupa’ya yatırım yapacak kuruluşlarımız, artık ortaklığı Hans’la değil, Hasan’la yapsınlar. Çünkü Hasan, her iki ülkenin de yapısını çok iyi biliyor ve sonuca gidiyor” dedi.

ÖZEL HABER: SİNAN SAYGI

Avrupa ve Hollanda’daki Türk iş dünyası, faal olarak çalışan, Türk toplumu için hizmet üreten eski hareketli günlerine geri döndü. Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, 15-16 Eylül 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) seçimlerinde DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı seçilerek büyük bir başarıya imza attı. Bilindiği gibi Turgut Torunoğulları, daha önceki yıllarda iki dönem DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanlığını görevini yürütmüştü. Türk toplumu için pek çok hizmetin altına imzasını atan Turgut Torunoğulları, hazırladığı raporları Bakanlara teslim ederek sorunları çözüme kavuşturmuştu. ‘Efsane Başkan’ olarak anılan ve 15-16 Eylül’deki seçimlerde kısa bir aradan sonra tekrar başkanlığa seçilen Turgut Torunoğulları, seçimden hemen sonra yarım kalan hizmetlerine hızlı bir başlangıç yaptı. DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları tarafından organize edilen ‘Dünya Türk İş Konseyi DTİK’in Hollanda Buluşması’ etkinliği Amsterdam Corendon Hotel’de gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katıldığı etkinlikte Bolat, Hollanda ile JETCO Protokolü’ne imza attı. ‘DTİK’in Hollanda Buluşması’ etkinliğine Ticaret Bakanı Ömer Bolak, Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık, Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy, Deventer Başkonsolosu Muammer Hakan Cengiz ve 500’e yakın davetli katıldı.

ÖMER BOLAT: “AVRUPA, TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye açısından Avrupa ile ticaretin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Türk firmaları tedarik zincirlerinde önemli role sahip. Türkiye, parça ve makine üreten bir ülke olmasının yanı sıra, coğrafi konumu sayesinde, ürünleri çok kısa sürede Avrupa’ya ulaştırabilecek lojistik güce sahip. Türk sanayisi rekabetçiliğinin ve dünya çapında üretim kapasitesinin yanı sıra AB ile Gümrük Birliği ve ticari ilişkilerde kendini yenilemesiyle başarılar elde etti. Avrupa, Türkiye için çok önemli. Bu pazarı kaybedemeyiz” dedi.

“2030 YILI HEDEFİMİZ 100 MİLYON TURİST”

Türkiye ile pek çok ülkenin ticaret yapmak istediğini bildiren Ömer Bolat, AB Komisyonunun ‘AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durum’ başlıklı raporunda da, AB liderlerine Türkiye ile ticaretin geliştirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunulduğuna değindi. Raporda Türkiye ile Gümrük Birliği’nin hizmetler sektörünü de kapsayacak şekilde yenilenmesi için müzakerelerin başlatılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve Türk vatandaşlarına vize için kolaylık sağlanması gibi hususların yer aldığını vurgulayan Ömer Bolat, Hollandalıların da Türkiye ile ticari ilişkilerini başta turizm, enerji ve hizmet sektörü gibi alanlarda geliştirmek istediğini kaydetti. Ömer Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hollanda ile ilişkilerin, Osmanlı dönemini de içine alan yaklaşık 500 yıllık bir tarihi mevcut. Hollanda-Türkiye ilişkileri siyasi ve ekonomik alanda büyük ölçüde sorunsuz ilerliyor. Geçen yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacmi 12,5 milyar dolar seviyesinde. Türkiye başta turizm olmak üzere hizmet sektöründe önemli atılımlar gerçekleştirdi. Bu yıl ağırladığımız turist sayısında 56-58 milyon dolaylarına geliyoruz. 2030 yılı hedefimiz 100 milyon turist, 100 milyar dolar gelir.” 

NAİL OLPAK: “DİASPORA BEYİN GÖÇÜ DEĞİL BEYİN GÜCÜ”

Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Başkanı Nail Olpak ise yaptığı konuşmada, DEİK çatısı altında kurdukları DTİK’in dünyanın 7 bölgesinde komiteler oluşturduğunu ve bu komitelerin önemli işler yaptıklarını ifade etti. Diasporayı ‘beyin göçü’ değil, ‘beyin gücü’ olarak gördüğünü kaydeden Nail Olpak, “Yurt dışında yaşayan Türk toplumunu da ‘göçten güce dönüşen Türk diasporası’ olarak nitelendiriyorum. Onların başarılarıyla gurur duyuyor, gönülden tebrik ediyorum. Aramızda iş dünyasından eğitime, sanattan spor ve siyasete kadar birçok alanda başarılı üyelerimiz var. Başarılarıyla ana vatanımız ile yaşadıkları ülkeler arasında köprüler kuruyorlar. DEİK olarak, ülke iş konseylerimizle ticaret, yatırım ve dostluk köprüleri kurarken, Dünya Türk İş Konseyi’mizle de diasporamız arasındaki network’u güçlendiriyoruz. Bizim için ‘diaspora diplomasisi’ ikincil değil, asli bir faaliyet” dedi.

Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal da ‘DTİK’in Hollanda Buluşması’ etkinliğinde yaptığı konuşmada, “İnsanlarımız 60 yıl önce bu ülkeye işçi olarak geldi. Bugün ise işveren konumuna yükseldi. Bu hiçbir zaman göz ardı edilebilecek bir vaka değil” diye konuştu.

TURGUT TORUNOĞULLARI: “EKSİKLERİ BELİRLEYİP RAPOR HALİNE GETİRECEĞİZ”

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları ise konuşmasına, “Sayın Bakanım, Sayın Büyükelçim, Sayın Başkanım, Sayın Başkonsoloslarım, kıymetli misafirlerimiz, değerli basın mensupları, sizlere sevgi ve selamlarımı arz ederim, hoş geldiniz” diyerek başladı. Turgut Torunoğulları, “Efendim 16 Eylül’de, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde oy birliğiyle tekrar DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı seçilip, uzun zaman sonra sizlerin karşısında olmak beni oldukça heyecanlandırıyor. 29 Avrupa ülke temsilcisi arkadaşlarımla, daha iyi olabilmek için eksiklerimizi belirleyeceğiz. Bu eksikleri, sayın büyükelçilerimiz, konsoloslarımız, iş insanlarımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak rapor hâline getireceğiz” dedi.

 “ORTAKLIĞI HANS’LA DEĞİL HASAN’LA YAPIN”

Avrupa’da yaşayan Türkler olarak kültürel faaliyetleri daha da genişleterek, gençleri siyasete ve iş dünyasına daha fazla katılmaya teşvik edeceklerini belirten Torunoğulları, “Girişimcilerimizle ortaklıklar kurmak, ortak çalışmayı daha da artırmalıyız. Artık şartlar, bunu gerektiriyor. Edelstaal Grubu olarak 20 yıldır bunu yapıyoruz ve yabancılarla ortaklığı başardık, hem Avrupa’da hem de Türkiye’de. Türkiye’den Avrupa’ya yatırım yapacak kuruluşlarımız, artık ortaklığı Hans’la değil, Hasan’la yapsınlar. Çünkü Hasan, her iki ülkenin de yapısını iyi biliyor ve sonuca gidiyor. Biz, yaşadığımız ülkelerle ülkemiz arasında köprü görevi yapıyoruz. Sayın Bakanım, bizim yaşadığımız ülkelerde ve ülkemize ekonomik ve kültürel olarak katkımız çok büyük. Evet, olduğumuz yer iyi ama daha iyi olmayı istiyoruz. Onun için daha iyi olabilmek için neler yapabiliriz diye kafa yoracağız. Artık marka olmanın zamanı geldi. Ocak sonunda bu raporlarımız hazır olacak, DEİK Yönetim Kurulu ve Sayın Başkanımızın bilgilerine arz ederiz” diye konuştu.

“KADINLARI DTİK’E DAVET EDİYORUM”

“İkinci aşamamız, 1 Nisan’a kadar eyalet ve şehir temsilcilerimizi belirleyeceğiz. DTİK’in önemini anlatarak üye kayıtlarımızı yapacağız ve temsilciler kurulu ile 2 ayda bir toplantılar düzenleyeceğiz. Fikirlerimizi tartışarak en iyi ve en hızlı yolu bulacağız. Sayın Bakanım, biz büyük bir aileyiz; Avrupa’nın birçok ülkesinden ekonomi ve nüfus olarak da büyüğüz. Bunun farkındayız ve bu farkındalığı daha çok hissettireceğiz” diyen Torunoğulları, “Edelstaal Grubu olarak 43 yıldır yüzlerce kadınla birlikte çalışıyoruz. Kadınlarımızın ne kadar cesur olduğuna şahidim. Kadınlarımızın da DTİK’e üye olmalarını rica ediyorum. Hanım kardeşlerim, sizden daha çok destek ve katılım bekliyoruz. Hedefimiz ve amacımız belli; hayalimize ulaşmak için hepinizin desteğine ihtiyacımız var. Tabii ki Nail başkanımızın da ekstra desteğine ihtiyacımız var. Üçüncü aşamamız, turizmci olduğum için biraz da turizmi anlatmak isterim. 80 milyon nüfusumuz var. 80 milyon misafir ağırlarsak, kişi başı gelirimizi bin 200 euroya çıkartırsak, amacımız bu olmalı. Otellerimiz çok yeni, personelde sıkıntı varsa da her gün eğitimli personel çoğalıyor. Turizmden çok iyi anlayan ve destek olan bakanımız var” şeklinde konuştu.

“ARAÇLAR 5 YIL TÜRKİYE’DE KALMALI”

Turgut Torunoğulları, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi dikkatinizi tekrar turizme çekmek istiyorum: Görünmeyen 3 büyük güç, yurt dışında yaşayan gurbetçi diye anılan, ancak hiçbir zaman gurbetçiliği kabul etmeyerek iki ülkenin de asli vatandaşı olanların, ekonomiye ve ortak yaşamaya katkısı çok büyüktür. En çok parayı harcayan da bu kesimdir. Son olarak, Sayın Bakanım, Avrupa’daki Türklerin sizden bir ricaları var: Daha önceki hükümetimizle yapılan çalışma sonucu, arabaların iki sene kalması uygun görüldü, 2 senede bir arabasını yurt dışına çıkartmak zorunda kalıyorlar. Daha çok ülkemizde yaşamak istiyoruz. Herkesin istediği 5 sene kalması. Bu yurt dışındaki vatandaşlarımız için önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın yurt dışındaki vatandaşlara ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Bizler de bunun farkındayız ve gereğini yapıyoruz. Tekrardan saygılarımı sunar, hepinize teşekkürler ederim. Hedefe ulaşmak için salondaki dostlarım, kendimizi alkışlayalım.”