Bankanın finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, ‘’Türkiye’nin aktif büyüklükte ikinci bankası olarak, verimli bilanço yönetimimiz ve uluslararası piyasalardaki öncü rolümüzle, sürdürülebilir finansal hizmet anlayışımızı yenilikçi teknolojik altyapımızla birleştirerek ülkemiz ekonomisine kesintisiz destek sağlamaya devam ediyoruz. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde Bankamızın nakdi ve gayri nakdi krediler yoluyla Türkiye ekonomisine sağladığı finansman desteği yıllık bazda yüzde 38 artarak 2,5 trilyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde nakdi kredilerimiz yıllık yüzde 34 artışla 1,9 trilyon TL seviyesine yükseldi. Aktif toplamımız ise dolar bazında yıllık yüzde 17 artışla ilk defa 100 milyar dolar seviyesini aşmış bulunmaktadır. Böylece Bankamızın 70 yılı aşkın köklü tarihinde bu önemli dönüm noktasına hep birlikte tanıklık ediyoruz” dedi. 

Toplam mevduatlar yıllık bazda yüzde 36 artışla 2,3 trilyon TL’yi aştı

Toplam mevduatların yıllık yüzde 36 artış ile 2,3 trilyon TL seviyesini aşarak, VakıfBank’ın ana fonlama kalemi olmaya devam ettiğini vurgulayan Üstünsalih, “TL varlıklara güvenin göstergesi TL mevduatlarımız yıllık bazda yüzde 49 artış ile 1,6 trilyon TL seviyesine ulaştı. Tabana yaygın mevduat politikamız sayesinde, bir önceki yıla göre yüzde 63 oranında artışla 1 milyar TL’yi aşan tasarruf mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payı ise yüzde 39’dan yüzde 47 seviyesine ulaştı” dedi. 

Türkiye’nin ilk dijital bankası Hayat Finans, 1 yaşında! Türkiye’nin ilk dijital bankası Hayat Finans, 1 yaşında!

“8,6 milyar dolar ile yurt dışından en çok kaynak sağlayan banka” 

Yurt dışından sağlanan fonlamaların Türkiye ekonomisi ve Türk bankacılık sektörü açısından önemine de vurgu yapan Üstünsalih, sözlerini şöyle tamamladı:

“Etkin sermaye yönetimi anlayışımız doğrultusunda, yıl içinde gerçekleştirdiğimiz 550 milyon dolar tutarında ilave ana sermaye tahvil ihracı ve 700 milyon dolar tutarında Basel III uyumlu sermaye benzeri tahvil ihracımızın ardından, kaynak yapımızı çeşitlendirmek amacıyla 2020 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz sürdürülebilir eurobond ihraçlarına bir yenisini daha ekledik. 500 milyon dolar tutarındaki ihraçla bu alandaki lider konumumuzu perçinledik. Böylece, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde, sürdürülebilir eurobond ihraç büyüklüğümüzün toplam tutarı 2,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Söz konusu işlemlerle birlikte yılbaşından bu yana yurt dışından sağlanan kaynak tutarı 8,6 milyar dolara ulaştı. Çeşitlendirdiğimiz kaynak yapısı, uzun vadeli ve uygun maliyetli uluslararası fonlama imkânları ile yurt dışından ülkemize yeni kaynaklar temin etmeye devam edeceğiz” dedi.

VakıfBank’ın konsolide olmayan 30 Eylül 2024 tarihli bilançosunun önemli finansal göstergeleri:

Vergi Öncesi Kâr            

34.623 milyon TL

Net Kâr

27.214 milyon TL

Toplam Aktifler

3.569 milyar TL

Toplam Nakdi-Gayri Nakdi Krediler

2.456 milyar TL

Nakdi Krediler

1.855 milyar TL

Gayri Nakdi Krediler

600.669 milyon TL

Toplam Mevduat

2.305 milyar TL

Özkaynaklar

201.166 milyon TL

Alınan Krediler

290.073 milyon TL

İhraç Edilen Menkul Kıymetler

183.041 milyon TL