Papa Franciscus, 400 bin kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı Papa Franciscus, 400 bin kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı

ABD Gümrük ve Sınır Devriyesi, Cuma günü geç saatlerde, malların Trump'ın çoğu ülkeye uyguladığı %10'luk küresel gümrük vergisi ve Çin'den alınan çok daha yüksek ithalat vergisinden muaf tutulacağını açıklayan bir bildiri yayınladı.

Bu karar, ABD'li teknoloji şirketlerinin, birçoğu Çin'de üretilen cihazların fiyatlarının fırlayabileceği yönündeki endişelerinin ardından geldi.

Bu, Trump'ın Çin'e uyguladığı gümrük vergilerinde ilk önemli erteleme olurken, bir ticaret analisti bunu "oyunu değiştirecek bir senaryo" olarak nitelendirdi.

5 Nisan'dan itibaren geçerli olan muafiyetler arasında yarı iletkenler, güneş pilleri ve hafıza kartları gibi diğer elektronik cihazlar ve bileşenler de yer alıyor.

Wedbush Securities'de küresel teknoloji araştırmaları başkanı olan Dan Ives, X'te "Bu, teknoloji yatırımcıları için rüya senaryosu" yazdı. "Akıllı telefonların ve çiplerin hariç tutulması, Çin tarifeleri söz konusu olduğunda oyunun kurallarını değiştiren bir senaryo."

Apple, Nvidia, Microsoft gibi büyük teknoloji firmaları ve daha geniş anlamda teknoloji endüstrisinin bu hafta sonu rahat bir nefes alabileceğini sözlerine ekledi.

Beyaz Saray, muafiyetlerin şirketlerin üretimi ABD'ye taşımaları için daha fazla zamana sahip olmalarını sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt yaptığı açıklamada, "Başkan Trump, Amerika'nın yarı iletkenler, çipler, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi kritik teknolojilerin üretiminde Çin'e güvenemeyeceğini açıkça belirtti." dedi.

"Başkanın talimatıyla bu şirketler, üretimlerini mümkün olan en kısa sürede ABD'ye taşımak için çabalıyorlar."

Hafta sonunu Florida'daki evinde geçiren Trump, Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'e uygulanan yüksek gümrük vergilerinden memnun olduğunu söyledi.

"Ve bundan olumlu bir şey çıkacağını düşünüyorum" dedi ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile olan ilişkisini övdü.

Beyaz Saray Politika Başkan Yardımcısı Stephen Miller, X.'te yaptığı açıklamada, bu elektronik malların hala fentanil ile ilgili olarak Çin'e uygulanan %20 gümrük vergisine tabi olduğunu belirtti.

Bazı tahminlere göre, maliyetlerin tüketicilere yansıtılması durumunda ABD'deki iPhone fiyatlarının üç katına kadar çıkabileceği belirtiliyor.

Counterpoint Research'e göre, ABD iPhone'lar için önemli bir pazar ve geçen yıl akıllı telefon satışlarının yarısından fazlası Apple'a ait oldu.

Apple'ın ABD'de satışa sunacağı iPhone'ların yüzde 80'inin Çin'de, kalan yüzde 20'sinin ise Hindistan'da üretildiği belirtiliyor.

Akıllı telefon devi Samsung gibi Apple da son yıllarda Çin'e aşırı bağımlılığı önlemek için tedarik zincirlerini çeşitlendirmeye çalışıyor.

Hindistan ve Vietnam ek üretim merkezleri için öncü ülkeler olarak ortaya çıktı.

Tarifelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte Apple'ın son günlerde Hindistan'da üretilen cihazların üretimini hızlandırmaya ve artırmaya yöneldiği bildiriliyor.

Trump, bu hafta yürürlüğe girecek olan dünya çapındaki ülkelere yönelik bir dizi yüksek gümrük vergisi planlamıştı.

Ancak Çarşamba günü, Çin hariç olmak üzere, ABD'nin daha yüksek tarifelerinden etkilenen ülkelere 90 günlük bir ara vereceğini duyurdu. Çin'in tarifelerini %145'e çıkardı.

Trump, Çin'e uygulanan gümrük vergisi artışının, ülkenin ABD mallarına yüzde 84 oranında vergi koyarak karşılık vermeye hazır olmasından kaynaklandığını söyledi.

Trump, politikalarında dramatik bir değişiklik yaparak, ABD gümrük vergilerine misilleme yapmayan tüm ülkelerin erteleme alacağını ve Temmuz ayına kadar sadece %10'luk genel bir gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Beyaz Saray ise bu adımın, diğer ülkelerden daha elverişli ticaret şartları elde etmeye yönelik bir pazarlık taktiği olduğunu belirtti.

Trump, ithalat vergilerinin küresel ticaret sistemindeki adaletsizliği gidermenin yanı sıra ABD'ye iş ve fabrikaları geri getireceğini söyledi.